28 oktober 18:21, Åldringsbrott, Hagfors

En äldre kvinna har blivit utsatt för brott

En kvinna i 85-årsåldern blir uppringd av en kvinna som säger sig komma från den utsatta kvinnans bank. Kvinnan som ringer kan namnet på den utsatta kvinnan och berättar att någon håller på med ett bedrägeriförsök mot den utsatta kvinnans konto och att den utsatta kvinnan behöver legitimera sig med BankID under pågående samtal.

Den utsatta kvinnan blir också ombedd att swisha en summa pengar till ett i samtalet uppgett telefonnummer för att på det sättet stoppa bedrägeriförsöket.

Samtalet läggs på och därefter har man länsat den utsatta kvinnans bankkonton.

Polisen påminner återigen om att ingen bank, försäkringsbolag, polis eller liknande beter sig på det här sättet.

Om du blir uppringd av någon som säger att de kommer från din bank, ditt försäkringsbolag, polisen eller någon annan myndighet så ska du aldrig, aldrig gå in på ditt BankId utan du ska lägga på luren och leta reda på ett telefonnummer till uppgedd uppringare och fråga om de har sökt dig. Använd alltså inte det telefonnummer som du precis har blivit uppringd av eller har fått av den som ringt upp dig.

Bli inte lurad av att de vet vilken bank du har eller vad du heter, bedragarna har en väldigt stor förmåga att ta fram information om sina tilltänkta offer.

Om du tror att du blivit utsatt för ett brott, kontakta din bank omgående för att spärra konton och kontakta därefter polisen för att göra en anmälan.

Läs mer om hur du kan skydda dig mot bedrägerier genom att följa länkarna. Du som har nära och kära som är lite till åren, prata med dem om den här typen av brott och hur de kan skydda sig.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.