14 september 16:40, Trafikkontroll, Umeå

Trafikpolisen i Umeå har under två dagar genomfört en mopedinsats.

Ett stort antal mopeder har kontrollerats under tisdagen och onsdagen, bland annat vid grund- och gymnasieskolor.

Insatsen, som genomförts i samarbete med ingripandeverksamheten, kommunpoliserna och polisaspiranter, har gjorts för att säkerställa att alla mopeder är trafiksäkra inför den kommande vintern och att de inte är trimmade eller ombyggda på fel sätt.

– Dessutom ingår det i polisens medborgarlöften i kommunen att genomföra särskilda insatser mot trimmade mopeder och A-traktorer minst två gånger per år, säger Mattias Jonsson vid trafikpolisen i Umeå.

Olovlig körning
I samband med kontrollerna har sju anmälningar gällande olovlig körning upprättats. Det handlar om mopeder som är trimmade så att de klassas som motorcyklar, vilket förarna inte haft körkortsbehörighet för.

Samtliga mopeder som misstänks vara manipulerade har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Utöver det har flygande inspektioner av ytterligare sju mopeder genomförts där man kontrollerat allt från hur fort mopederna går till exempelvis backspeglar, registreringsskyltar och belysning. Samtliga sju mopeder som inspekterats har fått anmärkningar vilket lett till ett föreläggande om ombesiktning samt ordningsböter.

Förebyggande arbete
Mattias Jonsson är inte förvånad över utfallet av mopedinsatsen.

– Vi vet att det är ett problem med trimmade mopeder och polisen får många samtal om det. Det här är en del av vårt förebyggande arbete för att ingen ska dö eller skadas i trafiken, säger Mattias Jonsson.

Polisen, skola och föräldrar är alla viktiga för att komma tillrätta med problematiken kring trafikfarliga mopeder.

– Vi har återkopplat resultaten från insatsen till skolorna. Och ett stort ansvar vilar på föräldrarna att deras barn kör säkert och lagligt. Det kan ge mycket att bara titta på mopederna och kolla av registreringsskylt, backspeglar och det allmänna skicket. I slutändan handlar det ju om ungdomarnas säkerhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.