Uppdaterad 03 september 20:57

03 september 14:31, Farligt föremål, misstänkt, Norrköping

Misstänkt föremål anträffat i Åby.

11:30 Polis larmades till en adress i Åby, Norrköping, med anledning av ett misstänkt farligt föremål i anslutning till en bil. När polis anlänt till platsen har bilder på föremålet tagits och skickats på analys till nationella bombskyddet. Ett område i anslutning till platsen har också spärrats av ur säkerhetsaspekt.

13:02 Nationella bombskyddet har gjort bedömningen att föremålet skulle kunna vara farligt. På grund av detta kommer nationella bombskyddet komma till platsen. En förundersökning gällande förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt grovt olaga hot har inletts. 

16:15 Polisen har tillsammans med nationella bombskyddet beslutat om att utrymma och inrymma vissa bostäder i nära anslutning till platsen. För de boende som ska utrymma sina bostäder kommer Ättetorpskyrkans lokaler att användas som uppsamlingsplats. 

16:31 Det nationella bombskyddet har sedan en stund tillbaka anlänt till Åby. Polisen har också utökat avspärrningarna i området ytterligare.

18:55 Polispatruller har fortsatt att arbeta med inrymning och utrymning av boende i området. När det arbetet är klart kommer nationella bombskyddet att börja hantera det misstänkta föremålet. 

19:36 Bombskyddet har nu påbörjat sitt arbete.

20:25 Bombskyddet har flyttat på föremålet med hjälp av en robot. Efter det har en bedömning gjorts som innebär att föremålet kan lastas och transporteras för vidare hantering samt spårsäkring. Det finns inte längre någon risk för att föremålet kan brisera. Bombskyddet är därmed klara på plats.

20:48 Det är nu säkert för boende att återvända till sina bostäder. 

20:57 Polis har parallellt med insatsen i Åby arbetat vidare med utredningsläget och vid en annan adress i Norrköping har en man i 25-årsåldern hämtats in till förhör. Efter förhöret har mannen anhållits av åklagare, skäligen misstänkt, för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ärendet är därmed åklagarlett så frågor från media hänvisas till Åklagarkammaren. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.