Uppdaterad 01 oktober 11:38

30 september 17:28, Räddningsinsats, Göteborg

RIB-båt kapsejsat

En räddningsinsats startades vid Koholmen vid Vinga under eftermiddagen då en RIB-båt kapsejsat. Ombord fanns 10 personer. En räddningsinsats startades som leddes av JRCC. Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Försvarsmakten, ambulanshelikopter samt sjöfatsverkets räddningshelikopter bistod med hjälp. Flera av personerna kunde självmant tag sig ur vattnet och upp på Koholmen. Några personer blev dock kvar i vattnen och fick undsättas av räddningspersonal. De ska ha varit nedkylda och en av personerna ska vara allvarligt skadad. Samtliga är förda till sjukhus med sjöfartsverkets räddningshelikopter.  

Polis följde ärendet men involverades först i ett senare skede av insatsen då man initialt hade de resurser som krävdes för arbetet. Nu arbetar polis på platsen med att utreda om brott som lyder under allmänt åtal kan styrkas. Polis har med hjälp av helikopter dokumenterat platsen och RIB-båten. 

Polis har nu inlett förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppskada. 

2022-10-01 08:55 Uppdatering
En av de skadade personerna en man i 50-årsåldern är dessvärre avliden till följd av de skador han fick i samband med olyckan. Anhöriga har underrättats.
Polisen utreder nu även brottsmisstanken vållande till annans död.   

11:30 Uppdatering
Efter initiala förhör och utredningsåtgärder finns inget som tyder på att RIB-båten har kapsejsat, utan initiala uppgifter gör gällande att båten har övergetts i samband med något tekniskt problem som inneburit att man i hård sjö drivit mot land. I samband med detta har passagerarna samt befälhavare lämnat båten och då hamnat i havet.  


Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.