04 september 13:52, Trafikbrott, Norrtälje

En bilförare som stoppas efter att ha kört vingligt har obetalda parkeringsböter på över 5 000 kronor och bilen har användningsförbud.

Bilen stoppades i närheten av Gottröra efter att ha kört vingligt och pendlat i hastighet. Föraren var dock inte rattfull men bilen hade användningsförbud.

Enligt lagen om felparkeringsavgifter gäller sedan 1 januari 2021 att felparkeringsavgifter kan leda till användningsförbud. Användningsförbud inträder när:

1. den totala skulden för parkeringsböter uppgår till mer än 5 000 kronor
2. minst sex månader har gått från den dag då den totala summan eller en del därav som överstiger 5000 kronor senast skulle ha betalats.

Även obetalda skulder i form av trängselskatt och infrastrukturavgift kan leda till användningsförbud. 

Användningsförbud kan även utfärdas till följd av obetald fordonsskatt. Förbudet utfärdas då direkt efter utgånget förfallodatum.

Om ett fordon körs trots användningsförbud kan polisen beslagta registreringsskyltarna. Skyltarna återfås först när skatten eller avgifterna som ligger till grund för förbudet är betalda.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.