Uppdaterad 05 september 20:51

05 september 16:52, Rån, försök, Eskilstuna

Rånförsök mot pantbank

16:15 Polisen larmades till Pantbanken på Kungsvägen i Eskilstuna. En man hade kommit till platsen och ville ha pengar eller guld, annars skulle han spränga av något explosivt som fanns i en väska han hade med sig.

Ett larm utlöstes och lokalen rökfylldes. I samband med detta blev mannen inlåst. Under tiden tog i sig personalen till annat utrymme.  Polisen fick genom dem möjlighet att öppna in till lokalen där gärningsmannen fanns.  Konstaplarna  kunde då se gärningsmannen sittande på golvet och att han inte hade några tillhyggen i händerna och valde då att kliva på. Den misstänkta gärningsmannen greps utan att någon skadades.

Polisen har spärrat av hela huset och kommer också för säkerhets skull utrymma hela fastigheten av säkerhetsskäl.  Polisens experter inom det nationella bombskyddet ska hjälpa till med en bedömning av säkerhetsläget.

Rättsläget är ännu oklart.

17:10 Utrymning pågår och polisen samarbetar med kommunen för att hitta en plats där de boende kan vistas så länge utrymningen pågår.

Det är också beslutat om en husrannsakan hemma hos den misstänkta gärniongsmannen.

17:20 Polisen inleder en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse samt försök till grovt rån.

18:00 Polisens experter, det nationella bobskyddet kommer att hjälpa till och kontrollera det misstänkta föremålet.

18:50 Utrymningen är genomförd. Ambulans och räddningstjänst står i beredskap. Det nationella bombskyddet är på plats och har begärt att avspärrningarna ska utökas, det omfattar också hela rondellen.

19:05 avspärrningarna klara. Bombskyddet börjar arbeta.

19:20 En person springer inne i avspärrningen.

20:27 Det nationella bombskyddet, som är en del av polisen, bedömer att den misstänkta bomben inte är skarp. Den ska packas ihop och tas med in till stationen. Alla avspärrningar avvecklas utom vid Intagsgatan  där vi har kvar avspärrningen en stund till.  Själva butiken ska fotograferas i utredningssyfte.

20:47 Den misstänkta gärningsmannen anhölls 20:01 som misstänkt för försök till grovt rån.

20:50 Samtliga avspärrningar är hävda.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.