30 april 08:15, Trafikkontroll, Umeå

Insats mot motorburen problematik i Umeå under lördagen.

Insatsen har inriktats mot att jobba gränssättande och brottsförebyggande mot den problematik som många medborgare känner där bilar för oljud genom att spela hög musik i tätbebyggt område.

Polisen har arbetat på platser kring centrala Umeå där medborgare och näringsidkare uttryckt att problemet med oljud och nedskräpning är återkommande på helgkvällar och nätter och platser där motorburna unga och vuxna samlas.

– Insatsen bedöms som framgångsrik. Flertalet fordonsägare och förare har rapporterats för brott. Patrullerna har haft många trevliga möten och samtal med medborgare. Stämningen har varit god, med bra bemötande från de vi träffat, säger yttre befäl Andreas Pehrson som lett insatsen.

Insatsen har resulterat i följande:

9 st ordningsbot för förargelseväckande beteende

6 st ordningsbot för övriga trafikförseelser

2 st flygande inspektioner/besiktningar av fordon

1 anmälan gällande drograttfylleri med körkortsomhändertagande

2 st körkortsomhändertaganden i samband med rödljuskörningar

– Huvuddelen av de som rapporterats är vuxna människor. De är på många sätt förebilder för motorburna unga i trafiken, exempelvis A-traktorförare. Jag vill uppmana alla trafikanter att visa hänsyn och att påminna varandra om att inte skräpa ned och föra oljud. Många medmänniskor får sin nattsömn störd då några väljer att föra oljud.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.