Sök
Stäng Meny

15 augusti 10:09, Stöld, Östergötlands län

Polisen varnar för stölder av båtar och båtmotorer utmed kusten.

Under förmiddagen på måndag upptäckte en anmälare två båtar som dragits upp på land på en plats vid kusten i Söderköpings kommun. 

Låsen var kapade men motorerna satt kvar. Båtarna misstänktes vara tillgripna och lämnade av gärningspersonerna för att hämtas senare. Oklart var båtarna är hemmahörande.

Saknar DU din båt så kontakta polisen för mer information på tel. 114 14. 

 Just nu är det många som drabbas av liknande tillgrepp där båtar och/eller motorer tillgrips. Mörkare nätter och mindre aktiva båtägare gör att tillfällena för tjuven blir fler. Man kan försvåra för tjuven och göra mycket själv för att förebygga stölder.

Exempel på åtgärder är:

• Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
• Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
• Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner. Alla typer av sändare är dock bättre än ingen alls.
• Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt. Samverkan med övriga båtägare är viktigt. 
• Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
• Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.