Sök
Stäng Meny
Uppdaterad 03 augusti 22.42

03 augusti 13:42, Misshandel, Stockholm

Polisen är på plats vid Eggeby gård, Järva.

Polisen är på plats vid Eggeby gård där personer har valt att inte följa de anvisningar som polisen gett. I nuläget går det inte att berätta något annat än att polisen är på plats för att avbryta brottsliga handlingar.

Uppdatering klockan 14:50

Polisens arbete vid Eggeby gård fortsätter arbetet med att avbryta brottsliga handlingar och säkerställa ordningen. Det sker samverkan med bland annat räddningstjänst, sjukvård och stadsdelsnämnden. Arbetet på platsen påverkar fordonstrafiken i området däribland E18.

Idag startade en festival på Eggeby gård som har genomförts i många år. Festivalen är en allmän sammankomst med seminarier, debatter och föreläsningar, men även en offentlig tillställning i och med att den innehåller sångtävlingar, bazar och tivoli.

Ytterligare en allmän sammankomst genomfördes i nära anslutning till festivalområdet, i samband med denna startade ett våldsamt upplopp. Inga poliser uppges vara skadade i samband med upploppet. I nuläget finns det inga uppgifter om skadade festivaldeltagare eller andra som befann sig i området.

Uppdatering klockan 17:58

Polisens arbete med att ta reda på vad som har hänt fortsätter, det görs i en förundersökning med rubriceringarna våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage.  Inledningsvis påverkades trafiken på E18 och vid 17-tiden var E18 återigen möjlig att använda.

Polisen har frihetsberövat ett hundratal personer. Polisen har fortfarande ingen uppdaterad information om skadad allmänhet.

Uppdatering klockan 19:04

I nuläget har polisen räknat in totalt 52 personer som antingen kommit till den skadeplats som upprättats i närheten av Järvafältet eller som tagit sig till sjukhus på annat sätt.
De 52 personerna har skador av olika slag – från sådana som kräver sjukhusvård till oklara blessyrer och smärta, men oavsett slag av skada så är samtliga är uppsatta som målsägare.

Uppdatering klockan 22:00

Av de frihetsberövade har 1 person gripits och misstänks för mordbrand.
Övriga frihetsberövades framförallt med stöd i polislagen 13§ (avvisande/avlägsnande i samband med ordningsstörningar och att en av de allmänna sammankomsterna upplösts av polisen). Detta gäller ca 140 personer.
Till detta tillkommer ca 40 personer som omhändertagits med stöd av polislagen 11§. Personerna har inte kunnat visa att de har rätt att vistas i landet. 

Under insatsen har tre poliser skadats. Två kunde fortsätta att jobba, men den tredje togs ur tjänst och fick uppsöka sjukhus för kontroll. Det är oklart om de utsatts för brott eller om de skadats vid olyckshändelser under insatsen. 

Även i Hallonbergen har bråk uppstått i en händelse som är relaterad till händelsen på Järvafältet. En eller flera personer misshandlades ca kl 18:30 i närheten av tunnelbanan. Polisen kontrollerade ett flertal personer som sedan fick lämna platsen men fem personer omhändertogs med stöd av polislagen 11§.


Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.