14 februari 09:29, Polisinsats/kommendering, Dalarnas län

Massiv insats mot rattfylleri och andra trafikbrott i nordvästra Dalarna

Under den gångna helgen genomförde polisen i samarbete med Tullverket en massiv insats för att kontrollera nykterhet och regelefterlevnad bland skoteråkare och yrkestrafik. Under fyra dagar kontrollerades hundratals fordonsförare i trakterna runt Idre och norska gränsen.

Kontrollerna utfördes dels genom stickprov men även underrättelsebaserat. Tidigare år har allmänheten upplevt ett omfattande fylleri bland snöskoterförare i samband med fiskepremiären men polisen kunde i år notera en klar förändring till det bättre. Av totalt 686 kontrollerade fordonsförare rapporterades endast fem för rattonykterhet, varav två snöskoterförare.

Merparten av de kontrollerade var mycket positiva till polisens närvaro och uppgav att de var less på de tidigare årens fylleri kring rödingpremiären.

- Överlag upplever jag att de flesta tyckt att alkohol och snöskoter inte hör ihop och att polisens närvaro under helgen har bidragit till att det blivit en trevlig folkfest säger Magnus Sammils, trafikpolis i Dalarna.

Polis och tull på marken hade under insatsen hjälp av polisflyget som bistod med helikopter och UAS-förmåga.

Resultat totalt under insatsen:

10 anmälningar.
686 LAU kontroller.
19 Kör och vilotidskontroller.
1 ADR kontroll.
10 Flygande inspektion (lätta fordon).
8 Flygande inspektion (tunga fordon).
2 Rattfylleri snöskoter.
1 Anmälan rattfylleri personbil, föraren blåste under gränsvärdet vid bevisprov.
3 Rattfylleri Sälen.
5 Totalt RF
2 Vägningar.
22 Obot, merparten gällande hjälm på snöskoter.
4 Olovliga körning.
3 UND
2 Körkortsomhändertagande.
1 Omhändertagna registreringsskyltar.
1 Trafikolycka.
1 A-traktor (trafikolycka) reg.
1 PM

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.