Uppdaterad 12 januari 19:06

12 januari 18:49, Åldringsbrott, Linköping

Polisen har på kort tid under eftermiddagen tagit emot fem anmälningar om försök till bedrägeri mot äldre personer i Vadstena och Linköping

14.29 Polisens kontaktcenter, 114 14, tog emot en anmälan gällande ett försök till bedrägeri mot en man i Linköping. Mannen, som är i 85-årsåldern, hade blivit uppringd av en person som påstod sig företräda ett inkassobolag. Mannen loggade in med bankdosa och kopplades sedan till en påstådd bankman. En polispatrull har varit hemma hos mannen och tagit uppgifter för en anmälan om försök till bedrägeri.

14.45 Polisen har tagit emot en anmälan om försök till bedrägeri mot en kvinna i Vadstena. Kvinnan, som är i 85-årsåldern, hade vid lunchtid på torsdagen blivit uppringd av en person som påstod att någon köpt telefoner i hennes namn och som hon skulle tvingas betala för. Kvinnan kopplades till den påstådda bankens säkerhetsavdelning och loggade in med bank-id för att de skulle ”hjälpa” henne att öppna ett säkerhetskonto. Det är i nuläget oklart om några pengar saknas.

15.27 Polisen larmades med anledning av ett pågående bedrägeriförsök mot en kvinna i Vadstena. Kvinnan, som är i 80-årsåldern, hade blivit uppringd av en person som påstod att hon köpt telefoner som hon skulle tvingas betala för. Kvinnan kopplades till den påstådda bankens säkerhetstjänst och loggade in med bank-id för att de skulle ”hjälpa” henne att spärra kort och göra en polisanmälan. En polispatrull har varit hemma hos kvinnan och tagit uppgifter för en anmälan om försök till bedrägeri.

16.10 Polisen har tagit emot en anmälan om försök till bedrägeri mot en kvinna i Vadstena. Kvinnan, som är i 80-årsåldern, hade blivit uppringd av en person som påstod att någon köpt telefoner som hon skulle tvingas betala för. Kvinnan ska inte ha loggat in eller lämnat ut vare sig koder eller kortnummer. En polispatrull har varit hemma hos kvinnan och tagit uppgifter för en anmälan om försök till bedrägeri.

16.13 Polisens kontaktcenter, 114 14, tog emot en anmälan gällande ett försök till bedrägeri mot en kvinna i Linköping. Kvinnan, som är i 80-årsåldern, hade blivit uppringd av en person som påstod att kvinnan blivit utsatt för hackning och att man kunde hjälpa henne mot att hon betalade för det. Kvinnan ska inta ha loggat in eller lämnat ut vare sig koder eller kortnummer. En polispatrull har varit hemma hos kvinnan och tagit uppgifter för en anmälan om försök till bedrägeri.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.