17 januari 09:39, Narkotikabrott, Östersund

Resultat efter insats mot narkotika och dopning

Polisen i Östersund genomförde under torsdagen förra veckan en insats mot narkotika och dopning. Insatsen avslutade en utbildning där poliser får öva på att identifiera tecken och symtom på narkotikaanvändning och den ledde till följande anmälningar:

- Ett drograttfylleri där föraren blev av med sitt körkort

- Fyra stycken ringa narkotikabrott, eget bruk

- Två stycken ringa narkotikabrott, innehav

- Ett grovt brott mot knivlagen alternativt brott mot knivlagen, där en misstänkt hade stilettkniv på sig

- Under kvällen genomfördes fyra husrannsakningar, varav två stycken i fordon. Vid den ena husrannsakningen anträffades misstänkt narkotika som togs i beslag.

- En grov olovlig körning. Förarens körkort var återkallat, men inte omhändertaget vilket gjordes på plats.

- Ett rattfylleri under påverkan av alkohol. Föraren blåste 0,27 mg/l (0,54 promille).

Under torsdagskvällen genomfördes även fem stycken gym-besök i syfte att uppdaga dopningsbrott. Efter att patrull lämnat ett ställe inkom det samtal om att en man hade gömt sig på en toalett, vilket kan tyda på att det har ett stort symbolvärde och brottsförebyggande effekt att gå in på ett gym med uniformerad personal, menar Henrik Persson som var insatsledare under torsdagen.

– Gymbesöken under denna insats ledde inte till några anmälningar, men vi kommer att fortsätta att jobba aktivt mot dopning. Mörkertalet är stort när det kommer till dopningsbrott och många dopningspåverkade män blir aggressiva och ger sig på sina sambos och fruar, så det finns ett tydligt samband med våld i nära relationer. Förhoppningsvis kan vi upptäcka och förebygga sådana brott genom att jobba mer mot dopningsbrott, säger Henrik Persson.

Under fredagen genomfördes också en insats där de poliser som genomgått utbildningen fick öva på det de lärt sig. Flertalet husrannsakningar gjordes i Östersund och Brunflo kopplat till narkotika. Polisen hade stark närvaro i centrala delarna av Östersund där flertalet fordonsstopp samt visitationer genomfördes och man hade även hög närvaro på krogarna. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.