06 januari 10:41, Bedrägeri, Linköping

Två anmälningar om försök till bedrägeri i Linköping 5 januari.

16:40 Polisen fick kännedom om ett misstänkt bedrägeriförsök i Linköping. Målsägande, som är en kvinna i 85-årsåldern, ska ha blivit uppringd av en kvinna som sade sig ringa från en butik. Kvinnan sa till målsägande att någon ska ha köpt varor i målsägandes namn. Kort efter att samtalet avslutades ringde en man upp målsägande och sa sig ringa från ett försäkringsbolag. Mannen frågade om målsägande hade kontanter och/eller smycken i sin bostad. Mannen sa också att två väktare från ett säkerhetsbolag skulle komma till bostaden för att omhänderta värdesakerna. Då den målsägande ställde motfrågor la mannen på luren. Polisen åkte till målsägande för förhör. Händelsen rubriceras som försök till grovt bedrägeri. Det finns ingen misstänkt för brottet.

18:18 Polisen fick kännedom om ett misstänkt bedrägeriförsök i Linköping. Målsägande, som är en kvinna i 85-årsåldern, ska ha blivit uppringd av någon som sa sig ringa från en telefonoperatör. Denne person har sedan sagt att de ska koppla vidare samtalet till en banks säkerhetsavdelning. Personen på den så kallade säkerhetsavdelningen ställde frågor kring värdesaker i hemmet och sa sedan till målsägande att någon behövde besöka målsägandes adress för att hämta värdesaker och lämna ett larm. Målsägande ska inte ha lämnat ut några uppgifter till de som ringde. Polisen åkte till målsägande för förhör. Händelsen rubriceras som försök till grovt bedrägeri. Det finns ingen misstänkt för brottet.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

* Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

* Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

* Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.