24 maj 16:30, Stöld, Stockholms län

Från klockan 13:00 till klockan 16:30 har personalen på ledningscentralen registrerat 17 stycken händelserapporter som rör butiksstölder.

De flesta brott som begås räknas till vad som brukar kallas mängdbrott. Det rör sig om till exempel stölder, misshandel och skadegörelse. Vid mängdbrott leds ofta förundersökningen av polisen. Av den totala mängden anmälda brott är ungefär tre fjärdedelar mängdbrott.

Brotten som räknas som mängdbrott är bland annat:
Stölder till exempel av och ur bilar, cykelstölder och butiksstölder
Inbrott
Skadegörelse, till exempel klotter
Bedrägerier
Misshandel
Olovlig körning och rattfylleribrott.

De 17 stycken händelserapporter som är registerade berör butiker i kommunerna Sundbyberg,Stockholm, Södertälje, Haninge, Sigtuna och Sollentuna.  Att det registeras händelserapporter om butiksstölder och patruller åker till butiken är inget ovanligt. Som jämförelse siffra var motsvarande siffra under gårdagen (23 maj) 7 stycken. Förra året (2022) den 24 maj registrerades 23 stycken händelserapporter angående butiksstölder.

Trygg i butik

Trygg i butik är en metod för att förebygga stölder i butiker. Syftet med metoden är ett effektivare brottsförebyggande arbete genom samverkan och dialog mellan näringsidkare och polis. Dialogen mellan polis och butiker inriktas på åtgärder för att minska risken för stölder men också för att personalen ska känna sig tryggare i arbetet. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.