16 mars 12:36, Bedrägeri, Västra Götalands län

Polisen har identifierat ett nytt tillvägagångssätt gällande telefonbedrägerier. Gärningspersoner som ringer upp från 010-114 14.

Gärningspersoner som sysslar med telefonbedrägerier försöker hela tiden komma på nya sätt att lura folk. I veckan har polisen i region Väst uppmärksammat fall där bedragare har ringt upp och det står 010-114 14 i telefondisplayen. I ett annat fall har en gärningsperson i första hand uppgett att de är från banken. När målsägande sedan inte har trott på detta och avslutat samtalet har det ringt upp igen. Gärningspersonen har då uppgett att det är från polisen och att de har fått kännedom om att någon försökt genomföra ett bedrägeri och begärt att få bankuppgifter för att hantera fallet.

Det står inte 010-114 14 när polisen ringer upp. Polisen ringer aldrig upp och begär uppgifter om kontonummer, inloggning via bank-id, personliga koder eller liknande.

För mer information om hur du kan skydda dig eller hjälpa andra finns på polisen.se.   

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.