03 mars 12:56, Bedrägeri, Sundsvall

Två fall av så kallad fysisk vishing i Sundsvall under torsdagen. Polisen uppmanar allmänheten till vaksamhet.

Under torsdagen den 2 mars har två fall av så kallad fysisk vishing anmälts till polisen. Två äldre personer i Sundsvalls kommun har blivit utsatta. I det ena fallet handlar det om ett fullbordat bedrägeri och i det andra om ett försök till bedrägeri.

I bägge ärenden har de äldre personerna blivit uppringda av en okänd person som uppgett sig från att komma från olika säkerhetsavdelningar. Personen i luren har uppgett att den äldre har blivit eller kan bli utsatta för brott och därefter frågat om de har smycken eller kontanter hemma.

I det ena fallet har den äldre vilseletts att lämna över smycken till en man som därefter kom på besök.

Polisen utreder ärendena och vill ta tillfället i akt att uppmana allmänheten till vaksamhet.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller liknande.

Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.