Sök
Stäng Meny

13 november 13.17, Övrigt, Kristinehamn

Med anledning av stenkastning på flera platser på E18 i Kristinehamn

I helgen har det varit ett stort problem med att det har kastats stenar på E18 i Kristinehamn. Flera större stenar har även placerats ut på vägbanan. Stenarna som har kastats eller placerats ut i helgen har både träffat fordon samt lett till att bilister kört på stenarna och då fått antingen skador på fordonet eller punktering. Det har också skett trafikolyckor på grund av detta.

Vid det mest allvarliga fallet träffades en bilist av en fallande sten, vilket spräckte vindrutan på fordonet. På passagerarplats satt ett litet barn i en bilbarnstol.

–        Inledningsvis var det ärendet rubricerat som framkallande av fara för annan och skadegörelse, men efter att förundersökningsledaren tittat närmare på det har det inletts en förundersökning gällande försök till synnerligen grov misshandel. Vi anser att det finns ett likgiltighetsuppsåt. Kastar man en stor sten, på en bil som kör i cirka 100 kilometer i timmen, då borde var och en förstå vilka fruktansvärda skador som kan uppstå. Nu var det bara ren tur att ingen person kom till allvarlig fysisk skada, förklarar Sophia Jiglind, presstalesperson på polisen i region Bergslagen.

Stenarnas tyngd i samband med att de kastas kan medföra att de går igenom vindrutan och träffar förare och/eller passagerare. Träffar stenarna olyckligt kan personerna omkomma direkt på plats.

Polisen i Värmland kräver att detta måste upphöra omedelbart då det är förenat med livsfara!

Vid tidigare liknande fall har det varit ungdomar som begått brotten. Detta är dock inte klarlagt i dessa fall. Vi vädjar dock till allmänheten att prata med barn, vänner och unga i din närhet. Både om konsekvenserna av den här typen av handlande, men också ifall någon sitter på viktig information.

Polisen är väldigt intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha sett eller hört någonting som kan sättas i samband med ovanstående händelser. Det kan handla om alltifrån en så kallad ”utmaning” på sociala medier som kommentarer eller iakttagelser. Kontakta polisens växel på 114 14 och uppge ”tips” i talsvaret för snabbare framkoppling till operatör.

Frågor från media hänvisas till Sophia Jiglind på 010 – 567 10 71.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.