Sök
Stäng Meny

10 oktober 22:03, Bedrägeri, Södermanlands län

Bedrägrerier mot äldre i Jönköping och Sörmland

Polisen har under dagen fått in fem fall av bedrägerier mot äldre kvinnor i Jönköping och Sörmland.
Samtliga fall har börjat med ett telefonsamtal där gärningsmannen påstår att någon tagit ut varor, kapat ett bankkort eller lånat pengar i målsägarens namn.
Det kommer aldrig att ske att ett seriöst bolag ringer hem till en kund och ber om kort eller koder. Men dessa gärningsmän är skickliga och manipulativa. De är helt likgiltiga för den skam som många drabbade känner efteråt trots att de själva inte gjort fel.
Eskilstuna: Gärningsman ringde och uppgav sig komma från ett säkerhetsbolag. Någon uppgavs vara ute efter kvinnans pengar. Gärningsmannen ringde sen på dörren och blev insläppt. Stal smycken och försvann.
Eskilstuna: Målsägaren blev uppringd av en person som uppgav sig vara polis. Målsägaren lurades tro att någon hade köpt prylar på ett företag som säljer elektronik. Oklart om målsägaren förlorade pengar.
Eskilstuna: Målsägaren uppmanades av någon som uppgav sig vara säkerhetsvakt att lägga bankkort och kod i brevlådan.
Nässjö: Någon ringde och uppgav sig komma från ett kreditföretag och undrade varför hon hade lånat så mycket pengar. Skulle hjälpa till om målsägaren bara lämnade ifrån sig bankkortet.
Vetlanda: Målsägaren kontaktades av en gärningsman som uppgav sig komma från deras bank och att hennes bankkort var kapat. Hon skulle bara lämna över kortet och kod till en medhjälpare.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.