Sök
Stäng Meny

01 januari 07.00, Polisinsats/kommendering, Stockholms län

Nyårskvällen och natten i region Stockholm innebar många larm om smällare och fyrverkerier, och bränder till följd av det.

I Kallhäll startade en brand i ett flerbostadshus vid 20-tiden. Branden startade på en altan och spred sig sedan. Två personer fördes till sjukhus med rökskador.

Polisen kan inte utesluta att branden orsakades av fyrverkerier, och en förundersökning inleddes om allmänfarlig vårdslöshet, allmänfarlig ödeläggelse och vållande till kroppsskada.

Ett par timmar senare brann det på en balkong i Sollentuna. Även där finns uppgifter som gör att det kan misstänkas att den startades av raketer.

Två personer drabbades av lättare rökskador. Polisen inledde en förundersökning i det här fallet om allmänfarlig vårdslöshet.

Och i Eknäs i Nacka startade en brand i en fasad till ett flerfamiljshus vid midnatt. Även där inleddes en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet då branden misstänks ha orsakats av fyrverkerier.

Det kom även larm om mindre bränder i containrar och liknande. I Norsborg brann det i en container vid tågstationen, och även där finns misstankar om att branden kan ha startats av personer med fyrverkeripjäser. 

Lugnt i city 

Enligt Ulf Bajas, polisinsatschef i Stockholm city, var arbetsbelastningen som förväntat en nyårsafton.

– Många barnfamiljer kom in till stan för tolvslaget, och vi har haft folksamlingar bland annat på Skeppsbron. Ett visst mått av trafikkaos är oundvikligt, när folk tar bilen in till stan och sedan ska hem igen. Men vi har haft färre människor inne i stan än de år som Stockholm stad arrangerat fyrverkerier.  

– Sedan har det varit lite bråk här och där, men berusningsgraden har enligt min bedömning inte varit högre än en vanlig helgkväll. Däremot är folk generellt vårdslösa med fyrverkerier och smällare, säger Ulf Bajas.

Nyårsaftonsnatten i siffror

Sammanlagt omhändertogs 60 berusade personer enligt lagen om omhändertagande av berusade personer under tidsperioden klockan 18:00 på nyårsaftonen till klockan 06:00 på nyårsdagen. 

Under samma tidsperiod greps 17 personer misstänkta för brott, och det kom in 62 misshandelsärende.

Motsvarande siffror för 2022 års nyårsafton var 32 berusade personer omhändertagna, 14 gripna, och det kom in 73 misshandelsärenden.

Totalt hanterade regionledningscentralen 800 händelser vilket kan jämföras med 2022-års 904 händelserapporter.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.