Sök
Stäng Meny

16 januari 17.01, Trafikbrott, Örebro

I samband med en trafikolycka på E20 vid Marieberg har ett tiotal bilister rapporterats för trafikbrott.

Bilförarna tilldelades ordningsböter för handhållen mobiltelefonanvändning då de åkte förbi olycksplatsen och filmade eller fotograferade.

FAKTA förbud handhållen mobilanvändning:

Den 1 februari 2018 ändrades trafikförordningen. Enligt den får förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om den hålls i handen när man kör ett motordrivet fordon.

Indragning av körkortsbehörighet

Om du bryter mot förbudet, kan du få böter och bli av med körkortet. Om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

Hur lyder regeln?

Det är regeringen som har fattat beslut om regeln genom en ändring i trafikförordningen. Så här lyder regeln:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen."

4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

För vem gäller regeln?

Regeln gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Bötesbelopp

Förnärvarande är bötesbeloppet för otillåten mobiltelefonanvändning 1500 kronor

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.