Sök
Stäng Meny

26 januari 19.41, Bedrägeri, Östersund

Östersund, försök till bedrägeri.

I dag har två personer i Östersunds kommun blivit kontaktade via telefon av bedragare som utgett sig att vara från banken.

Anmälningar tas upp gällande försök till bedrägeri.

 

Polisen uppmanar att anmäla om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.

Telefonbedrägeri eller vishing är när någon ringer och försöker att lura dig att lämna ut känsliga uppgifter som koder eller kortuppgifter, eller att logga in på din bank. När du loggar in släpper du även in bedragaren. I de flesta fall blir du kontaktad via telefon eller sms av en bedragare som påstår att något hänt och som vill att du ska identifiera dig för att hjälpa till att lösa problemet.

Så skyddar du dig:

1. Lägg på luren. Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet.

2. Logga inte in. Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från din bankdosa eller ditt betalkort om någon frågar efter det.

3. Lita inte på den som ringer. Bedragare kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.