Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Allmänfarlig ödeläggelse på Stora Södergatan 14 i Lund

Den 14 september klockan 02:40 detonerade en sprängladdning i entrén till en butik i Lund. Polisen är angelägen om att få in tips och vittnesuppgifter kring händelsen.

Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i.

Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i.

Den 14 september klockan 02:40 detonerade en sprängladdning i entrén till en butik i Lund. Detonationen var kraftig och orsakade svåra skador på den unga kvinna som just i detonationsögonblicket passerade och fälldes till marken. Även de materiella skadorna blev omfattande. Polisen har sedan händelsen haft högsta prioritet på förundersökningen och genomfört alla de åtgärder som har krävts för att komma framåt.

-  Med tillstånd av målsägaren och stöd från hennes målsägandebiträde väljer vi nu att visa en filmsekvens från själva detonationen. Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist, som hoppas på tips eller annan information som kan leda utredningen framåt.

På filmsekvensen, som kommer att tillhandahållas via medierna, ser man att en stadsbuss passerar bara sekunder innan explosionen sker. Polisens tekniker vet att sprängverkan var riktad rakt ut mot gatan och hade också kunnat träffa bussen. Vid tidpunkten för explosionen var det även mycket människor i rörelse utomhus i centrala Lund.

-  Det vi också kunnat konstatera är att de som har antänt stubinen har lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt ifrån platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen. Vi vet också att det varit mycket folk i rörelse i centrala Lund med tanke på tidpunken som det sker på, säger Patrik Nyquist.

Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i. Det framgår av bilden att bilen har olika fälgar/ navkapslar. Polisen önskar tips och iakttagelser om vem som kan disponera den aktuella bilen eller identifiera den.

Du kan lämna tips via telefon 114 14 eller via tipsformuläret på polisen.se.

Mediefrågor om ärendet hanteras av Ewa-Gun Westford, 070-547 18 57

Till toppen