Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Attityden är avgörande

Polisen har förberett sig för att hantera terrorattentat genom bland annat utbildning och enhetliga arbetsmetoder. Avgörande är dock attityd och inställning hos poliserna.

Vid en terrorattack är polisens förmåga att störa och begränsa händelsen avgörande, och polisen genomför kontinuerligt övningar för att kunna hantera detta.

− Inställningen hos de patruller som kommer först till platsen är väldigt viktig, säger Jonas Hysing, polisens nationella kommenderingschef. Det är kombinationen av kompetens, utrustning och attityd som skapar framgång där beslutsamhet och viljan att göra skillnad är central. Svensk polis, till skillnad från vissa andra länder, är både beväpnad, bär skyddsväst och jobbar i par.

Sedan polisen blev en myndighet 2015 är också insatsresurserna mer lika, genom det nationella insatskonceptet. Det finns i alla regioner och nivåer - nationella insatsstyrkan, förstärkt regional förmåga och generell regional förmåga.

  • Generell regional förmåga (i region Nord, Mitt, Bergslagen och Öst). Poliser som är tränade för att klara särskilt svåra ingripanden som exempelvis vid en skolskjutning, ett terrorattentat eller vid ett kärnkraftverk.
  • Förstärkt regional förmåga (piketerna i region Stockholm, Syd och Väst). Poliser som förutom den generella förmågan även är tränade för specifika problem kopplade mot storstadsmiljö, exempelvis eskortuppdrag och tunnelbana.
  • Nationell förmåga (NI). Den nationella insatsstyrkan ska förstärka de övriga förmågorna vid behov, och har ett specifikt uppdrag när det gäller bekämpning av terrorism i samverkan med Säkerhetspolisen.
Till toppen