Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Bortrest i påsk?

Under sportlovet drabbades många invånare i region Nord av bostadsinbrott. Polisen vill inför påsken påminna om några förebyggande insatser som du själv kan göra för att minska risken att utsättas för brott.

Med färsk erfarenhet från perioden då sportlovet inträffade och många personer i region nord drabbades av inbrott så vill polisen ge lite tips när man planerar för att lämna sitt hem under påsk ledigheten.

- Meddela din granne att du ska åka bort och be din grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottsamordningen region Nord.

Ett annat tips kan vara att tända lampor i bostaden på exempelvis timer eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma. Det är svårt att förutsäga var inbrott sker.

Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att ett fönster på baksidan, företrädesvis balkongdörrar, krossas som en ingång i huset. Det som tillgripits har varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

- Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén.

Det är viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt och att man noterat så många iakttagelser som möjligt i sin beskrivning till polisen. Polisen når du på telefon 114 14 och vid pågående brott eller akuta händelser ring 112.

Ser du något misstänkt?

Försök notera nedan detaljer: 

  • Adress, vilken bostad/ gata/ område?
  • Tid, är det pågående eller när hände det?
  • Signalement, ålder, längd, klädsel
  • Fordon, registreringsnummer, bilmärke och färg?
  • Riktning, om någon person lämnat platsen

Läs mer om förebyggande insatser här

Till toppen