Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Busskontroller i Järva

Polisen i Järva och Arriva har startat ett samarbete för att biljettkontrollanter ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli utsatta för hot eller våld. Det innebär att polisen finns med och biträder då biljettkontroller genomförs.

Resenärer och bussförare har under en tid känt uppgivenhet när det gäller brist på åtgärder mot plankning. Vissa busslinjer är dessutom mer utsatta än andra och det finns också några platser där det under en längre tid varit skyddsstopp för biljettkontrollanternas arbete. Ett gemensamt arbete mellan Polisen och Arriva har nu startat för att komma till rätta med problemen.

– Vi kände att det är viktigt att vi alla tar detta på allvar och gemensamt tar krafttag för att stävja problematiken. Tillsammans med Arriva och SL har vi stöttat biljettkontrollanterna vid större biljettkontroller på bussarna i Järvaområdet. Nolltolerans har praktiserats, säger Frida Nordlöf, kommunpolis i Järva.

– Storbusskontrollerna handlar om att tydligt markera att det aldrig är acceptabelt att åka med kollektivtrafiken utan att visera sitt kort. Fuskåkning innebär uteblivna intäkter som skulle kunna användas till att förbättra servicen för alla, men det är även en fråga om bristande respekt för förarna och andra som betalar för sig. För att inte nämna att det är en olaglig handling, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva.

Under två dagar har man hittills utfört insatser. Ytterligare fyra dagar under våren är i nuläget planerade och nästa gång är den 26–27 april.

– Utöver planerade datum sker biljettkontrollanternas arbete kontinuerligt som vanligt. Vidare sker en fortsatt samverkan vilket ska vara en naturlig del av polisens arbete för att förhindra brott, lagföra brottslingar och öka tryggheten för våra invånare, säger Frida Nordlöf.

Till toppen