Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Därför är det svårt att utvisa personer

Den person som misstänks för terrordådet i Stockholm den 7 april skulle utvisas. Patrik Engström, gränspolischef, svarar på frågor om vad som är svårt med utvisningsärenden.

 

De största utmaningarna när polisen ska verkställa utvisningar är att personernas identiteter inte alltid är fastställda, att alla länder inte vill ta emot sina medborgare om de inte återvänder frivilligt och att många personer avviker när de fått avslag på asylansökan.

Just nu har polisen cirka 18 000 öppna verkställighetsärenden från Migrationsverket. I två tredjedelar av alla fall där polisen ska verkställa utvisningar har personen avvikit.

Varför kan inte polisen eftersöka fler personer som har avvikit?

– Det är juridik som reglerar hur vi får eftersöka personer. Vi arbetar med inre utlänningskontroller, men där finns det begränsningar i hur polisen får genomföra såna kontroller. Vi får inte kontrollera vem som helst hur som helst, säger Patrik Engström.

I fallet med personen som misstänks för terrorbrottet i Stockholm, varför lyckades inte polisen utvisa honom?

– Personen fanns inte på den adress han hade uppgivit och det fanns ingenting i våra system om att han skulle vara en farlig person.Verkställigheter med tvång till Uzbekistan sker dessutom endast i begränsad omfattning och med stor restriktivitet. Huvudregeln är att endast frivilliga utresor, utan eskort och utan myndighetskontakt kan genomföras, säger Patrik Engström.

Till toppen