Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fira studenten utan tårar

Snart väntar skolavslutning – men redan nu inleds årets första studentskivor. Här är några råd för att firandet ska avslutas lika glatt som det börjar.

I Stockholm kommer drygt 300 studentskivor genomföras under våren och fyra studentkryssningar är redan bokade. Den första lämnar kajen i Värtahamnen den 10 april.

Polisen har i snart tio år aktivt arbetat med att informera såväl krögare som studenter om vad man ska tänka på. Trots detta arbete dras studentkryssningarna och studentskivorna med en hel del dyster statistik.

Dessa har ansvaret på festen

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. I det brottsförebyggande arbetet samarbetar polisen med andra aktörer i samhället. Inför studentkryssningarna och studentskivorna är det bland annat med skolor, tullen, krögare och arrangörer.

Här är tre tips som ökar chansen till en kul och minnesvärd student:

  • Tänk ett extra varv på din alkoholkonsumtion och behåll omdömet. Personal som arbetar på krogen har en skyldighet att se till att den som vill komma in eller redan är inne på krogen inte är för berusad. På krogen ska god ordning råda och den som inte följer reglerna kan bli avvisad.
  • Även om det är du som är värd för kvällen är det personalen på krogen som bestämmer.
  • På kryssningsfartygen finns det också regler att följa, ibland något strängare än på land av säkerhetsskäl. På båten riskerar du att få sitta i förvar i båtens arrest om du bryter mot någon regel eller är för berusad.
    Väljer du att följa de enkla reglerna är det fritt fram att ha kul. Struntar du i dem kanske du inte ens kommer in på studentfesten eller kryssningsfartyget. Låt oss tillsammans se till att årets firande blir något positivt att minnas – det är varje student värd.

Läs om vilka trafikregler som gäller för studentflak

Lyssna på poddavsnittet: Polisen förebygger brott vid studentkryssningar

Till toppen