Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler inbrott med nyckel – så skyddar du dig

Att det går att skydda sig mot inbrott genom lås, larm och grannsamverkan är väl känt. Här är andra knep som kan rädda dig från att få bostaden länsad.

Sedan årsskiftet har ett 15-taI inbrott i Stockholmsregionen skett där polisen har en stark misstanke om att de skett med hjälp av stulna nycklar.

- Vi ligger över normalläget för denna typ av inbrott och därför ser vi anledning att uppmärksamma allmänheten på att de förekommer, säger Fredrik Wiggerud, brottssamordnare i City.

Säkra bostaden snabbt
Ofta är det skolbarn som får sina nycklar stulna, till exempel när de förvaras obevakat i väskor i en skolkorridor.

- Sker stölden i organiserad form brukar inbrotten inträffa väldigt fort samma dag. Ofta säkrar brottsoffret inte bostaden först utan letar efter nycklarna eller spärrar kontokort. Många skulle klara sig undan inbrott om de istället snabbt tog sig till bostaden, säger Fredrik Wiggerud.

Här är några enkla tips för att klara sig undan bostadsinbrott med hjälp av nyckel:

  • Var försiktig med att märka nycklar och väskor och jackor på ett sätt som leder direkt till en bostadsadress. Använd gärna telefonnummer eller namn vid märkning som inte kan spåras till bostadsadressen.
  • Om stöld av nycklar sker på skolan eller arbetsplatsen är det bråttom att säkra bostaden. Ring en granne, bekant eller släkting för att bevaka bostaden tills du bytt lås eller på annat sätt säkrat bostaden.
  • Personal på skolor och idrottshallar bör höja uppmärksamheten när främmande vuxna rör sig i skolmiljön.
Till toppen