Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Flera anmälningar om bedrägerier mot äldre

Igår i Norrbotten och idag i Västerbotten och Västernorrland har polisen fått in anmälningar om äldre personer som blivit bedragna på kort, kod och pengar.

Igår fick polisen in anmälningar om bedrägeri mot äldre personer. En i Kalix och en i Piteå. Idag har polisen mottagit tre ärenden i Umeå och ett i Härnösand. Detta är ett känt tillvägagångssätt och polisen jobbar förebyggande med information till äldre personer om hur man ska göra när man utsätts för denna typen av bedrägerier.

Åldringsbrott

Tillvägagångssättet har varierat en aning, men i vissa fall har det handlat om att bedragaren säger sig ha fel på sin bil och att det är anledningen till att hen behöver pengar. Bedragaren har först kontaktat den äldre per telefon och därefter ibland besökt personen i dennes hem eller bestämt träff vid en bankomat för överlämning av pengar eller kontokort och tillhörande kod. Ibland har det varit två personer vid hembesöken. De talar både svenska och finska.

En annan bedragare som nyligen försökt lura äldre i regionen är en man som riktat in sig på personer som varit och handlat mat. Strax efter att de kommit hem så har han ringt på dörren sagt sig vara från butiken. Han påstår att det blivit något fel vid betalningen så att kunden fått betala för mycket. För att kunna åtgärda problemet vill ha få kontokort och tillhörande kod.

Så skyddar du dig mot tjuvar och bedragare:

  • Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig för att vara en släkting eller komma från någon butik eller liknande.
  • Be om att få telefonnumret för att själv ringa upp igen eller be om att få se legitimation.
  • Kontrollera uppgifterna med personer du litar på om du är osäker.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet. Tänk även på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Blir du kontaktad av en misstänkt bedragare så ska du alltid ringa polisen på 112.

Fler tips om hur man förebygger brott mot äldre

Till toppen