Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fortsatta arbetet i terrorutredningen

Utredningen av fredagens misstänkta terroristbrott i centrala Stockholm fortsätter med oförminskad styrka. Över påskhelgen råder fortsatt förstärkt polisnärvaro på platser där många människor vistas.

Den fortsatta utredningen leds sedan i måndags av polisens nationella operativa avdelning (Noa), med stort stöd av polisregion Stockholm och med visst stöd av övriga polisregioner. Polisens utredning bedrivs också i nära samverkan med Säkerhetspolisen.

Omfattande utredning

Utredningen bedrivs i enlighet med polisens metodstöd för utredning av grova brott (Pug) och fokuserar på att säkra bevisning, kartlägga den misstänkte och utreda om det finns andra gärningsmän.

− Vi använder hela polisens verktygslåda för att bygga upp en så robust bevisning som möjligt. Hittills har det hållits närmare 700 förhör och cirka 300 beslag har gjorts. Utöver det går vi igenom filmmaterial, gör tekniska undersökningar, gör it-forensiska undersökningar, undersöker beslagtaget material och bearbetar inkomna tips, säger utredningsledare Anders Wretling.

− Resultaten av våra åtgärder kan vi på grund av utredningsskäl inte närmare gå in på.
Det här är redan en omfattande utredning med många saker som behöver följas upp. Vi vill säkerställa att den bevisning vi har håller i domstol, säger Anders Wretling.

Många inkomna samtal

För att kunna hantera alla inkommande samtal efter händelsen aktiverade polisen ett särskilt knappval för alla som ringde 114 14. Den särskilda beredskap som finns aktiverades också för att maximera tillgängligheten. Bara under fredagen inkom närmare 8 000 samtal till polisens kontaktcenter.

− Men sannolikt kan antalet telefonlinjer ändå ha tagit slut. Vår bedömning är att vi från lördagen haft koll på läget och har kunnat hantera inflödet. I några fall har samtalen kopplats bort och periodvis har några fått vänta länge. Men det är ofrånkomligt i ett sådant här extremt läge, säger den nationella kommenderingschefen Stefan Hector.

Förtätad polisnärvaro

Under påskhelgen fortsätter polisen att arbeta med den säkerhetshöjande insats som har pågått sedan i fredags. Insatsen kommer att pågå tills polisen kan utesluta att det inte finns ytterligare medhjälpare eller medgärningsmän till dådet. Insatsen har också i ett trygghetsskapande syfte.

− Fler poliser än vanligt kommer att synas på platser där många människor samlas. Detta gäller i alla delar av landet, men var den extra bemanningen sätts in beslutas av varje polisregion. Det kan vara där det finns planerade evenemang eller på platser där många människor rör sig, säger Stefan Hector.

Svårt att avvisa med tvång

Den häktade mannen i utredningen var efterlyst efter ett beslut om att han skulle utvisas till Uzbekistan. Möjligheterna att utvisa med tvång är dock begränsade när det gäller Uzbekistan enligt en vägledning från Migrationsverket som bygger bland annat bygger på en dom i Europadomstolen.

Sedan 2015 har polisen genomfört drygt 50 verkställigheter till Uzbekistan. I endast två fall använde polisen tvångsmedel. Förutsättningarna att genomföra tvångsavvisningar om polisen påträffar en efterlyst person från Uzbekistan är därför synnerligen begränsade.
 
Ärenden överlämnade till polisen från Migrationsverket och verkställda av polisen redovisas hos Migrationsverket som verkställda med tvång. Även om utresan skett frivilligt. Detta kan leda till missuppfattningar om hur många personer som verkställs med användning av ”tvång” enligt Migrationsverkets definition. Polisens definition av tvång innebär användande av eskortpersonal eller tvångsmedel.

Tipsa polisen om händelsen:

Polisen är fortfarande intresserad av att få in tips från allmänheten om händelsen. Tips kan lämnas genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

Till toppen