Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kör försiktigt i påsktrafiken!

Påsken är en av våra största trafikhelger och polisen i region Nord önskar alla trafikanter en trevlig och trafiksäker påsk!

Påsken är en av våra största trafikhelger, även när det gäller snöskotertrafik på vissa håll i regionen där det fortfarande är skoterföre. Under påsken genomför polisen hastighets- och trafiknykterhetskontroller längs vägarna och ute i terräng.

- Självklart ska man vara nykter för sin egen och andras säkerhet när man sätter sig bakom ratten, även när man ska köra snöskoter, säger Jimmy Norberg gruppchef trafik, polisområde Jämtland.

Förutom att vara nykter så är det viktigt att hålla hastighetsgränsen och avståndet mellan fordonen. I regionen råder det fortfarande vinterväglag på många håll vilket gör att det fortfarande är tillåtet att använda dubbdäck även efter den 15 april.

- Idag väntas lite oväder på olika håll och därför är det extra viktigt att man håller hastigheten och avståndet särskilt om det blir snörök eller halkigt på vägarna, fortsätter Jimmy Norberg.

För snöskoter är den högsta tillåtna hastigheten 70 km/ timmen och på vissa platser är det lägre hastighetsgränser. Förutom att hålla hanstighetsgränsen är det också viktigt att visa hänsyn till andra människor, djur och natur där man för fram fordonet.

- Under året har vi tyvärr haft flera snöskoterolyckor och det är bra att tänka på att det numer är lag på att de som färdas på skotern använder hjälm, säger Jimmy Norberg.

- Förutom rätt utrustning är det också viktigt att anpassa fart och körsätt efter förmåga, vana, omgivning och väder.

Under vintersäsongen har polisen även mottagit flera anmälningar om snöskotrar som blivit stulna. För att undvika snöskoterstölder finns det en del förebyggande åtgärder som man själv kan göra, exempelvis att placera skotrarna på gården så att de blir otillgängliga samt att låsa fast skotern på platsen alternativt ha lås på släpet.

- Det kan vara bra att tänka på att inte lasta släpet dagen innan utan hellre göra det samma dag som resdagen är för att undvika enkelheten till att stjäla skotern, säger Jimmy Norberg.

Nedan får du tips om såväl trafikmiljön som hur du försvårar för snöskotertjuvar.

För din och andras säkerhet:
 • Kör nykter!
 • Använd bilbältet på alla platser i bilen
 • Håll hastighetsgränserna
 • Avstå från alkohol och andra droger när du ska köra bil, snöskoter eller andra fordon. Tänk på att du även kan vara påverkad "dagen efter"
 • Håll avstånd, vilket är särskilt viktigt när det är snörök
 • Se till att du är utvilad när du sätter dig vid ratten
 • Det är krav på att använda vinterdäck till och med 31 mars, och det är tillåtet att använda dubbdäck till den 15 april eller så länge det befaras vara vinterväglag där du ska köra bil.

Tips till snöskoterförare:

  • Kör nykter!
  • För snöskoter krävs att du är 16 år och har antingen förarbevis för snöskoter, utfärdat efter 1710 2009 eller ett förarbevis för terrängskoter som är utfärdrat före 1/10 2009
  • Använd hjälm när du kör snöskoter. Hjälmen ska helst vara godkänd enligt ECE reglemente 22, E-märkt
  • Passagerare på en snöskoter som inte fyllt 7 år kan använda annan lämplig hjälm såsom skidhjälm (pga. att barns huvud blir för tunga med tjockare hjälmar vilket kan medföra en risk för skador)
  • Se till att din snöskoter är "påställd" och försäkrad
  • Se till att din skoter har en lagstadgat registreringsskylt utfärdat av Transportsstyrelsen, väl synlig framtill på skotern
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 km/ tim
  • När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen
  • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser
Till toppen