Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kristian brinner för brottsförebyggande

Frågorna är många och intresset är stort. Det är torsdagskväll och föreläsning i aulan på gymnasiet i Laholm. Kommunpolis Kristian Nilsson är på plats.

Vi följer med Kristian Nilsson en vanlig kväll i hans arbete. Just den här kvällen har han bjudits in till Osbecksgymnasiet för att hålla en föreläsning. Det är elever som bjudit in honom och temat är narkotika och inbrott i Laholms kommun. Kristian ställer frågan om det finns narkotika i Laholm och han svarar själv.
– Det finns narkotika överallt och även i Laholm. När jag växte upp och gick här på Osbecksgymnasiet visste jag inget om droger men som polis har jag fått en annan bild – här finns narkotika – det vanligaste är cannabis, säger han.

Drogförebyggande arbete

Kristian Nilsson har arbetat i Laholm sedan han blev klar som polis i juni 2010. Han är född och uppvuxen på en mindre ort i Laholms kommun. Dessutom är hans pappa pensionerad polis så han var inte helt främmande varken för jobbet eller för orten när han började. Som kommunpolis har han möjlighet att lägga fokus på det brottsförebyggande arbetet.
– Tillsammans med Laholms kommun har vi i årets medborgarlöfte bland annat lovat att vi ska arbeta aktivt med brottsförebyggande arbete mot ungdomar. I det ingår att vi ska förebygga drogmissbruk bland unga men vi ska också öka medvetenheten om cannabis och andra droger bland föräldrar och andra vuxna.

Tänd lampor

Ikväll är han tillbaka på den skola där han själv gick gymnasiet. Han hejar igenkännande på dem han möter. Det är ingen tvekan om att han känner sig bekväm i miljön. De pratar inbrott.
– Det bästa sättet ni kan skydda er mot inbrott är med medvetenhet – tänk på hur det ser ut runt huset; är det mörkt och har ni växter som skyddar för insyn?

– En kvinna sa till mig att hon var så rädd för mörkret. Det budskap jag har är – tänd lampor! Det gör inget om ni lämnar utelampan tänd när ni går och lägger er. Det ger trygghet och försvårar för tjuven.

– Och tänk på var ni lägger era värdesaker när ni lämnar hemmet. Var lite kreativa när ni gömmer smycken och annat värdefullt. Tjuvarna letar på de traditionella ställena.

Grannsamverkan ökar tryggheten

Kristian brinner för det brottsförebyggande arbetet. Han håller kontakten med de 40 områden i Laholms kommun som är med i grannsamverkan. I dessa områden är det  sammanlagt 1 300 hushåll som genom att vara lite extra uppmärksamma på vad som rör sig i området faktiskt kan förhindra brott.
– Idag finns det bra hjälpmedel i form av appar och sms-kedjor som gör att de som är med i grannsamverkan snabbt kan få ut information i ett större område. På så sätt kan vi alla tillsammans försvåra för tjuven och förebygga brott. Samtidigt som vi ökar tryggheten, säger han.

Medborgarlöftet i Laholm

Kommunpoliser

I polisens verksamhetsidé framgår att vi ska komma närmare medborgarna och vara ledande i det brottsförebyggande arbetet. Som en del av detta arbete har det skapats en ny funktion inom svensk polis som kallas kommunpolis.

I Halland finns sex kommunpoliser – en i varje kommun. Kommunpoliserna har ett strategiskt uppdrag, de ingår i lokalpolisområdenas ledningsgrupper och är samordnare i kontakten med övriga samhället. Tillsammans med kommunerna och externa intressenter ska de driva det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen. Ett av kommunpolisens uppdrag är att tillsammans med kommunen ta fram medborgarlöften som utgör en del av samverkansöverenskommelserna.

Till toppen