Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Det årliga Valborgsfirandet i Stadsparken i Lund samlade uppemot 30 000 besökare

Det årliga Valborgsfirandet i Stadsparken i Lund samlade uppemot 30 000 besökare. Trots detta avlöpte det hela relativt lugnt sett ur ett polisiärt perspektiv.

Lördagens Valborgsfirande i Lund inleddes redan vid 08:00 då de första firarna tog sina platser på Stadsparkens gräsmattor. Polis har var på plats sedan morgonen och inledningsvis var läget relativt lugnt. Tillströmningen av folk fortsatte under förmiddagen och strax efter lunch var uppskattningen att uppemot 30 000 personer samlats i Stadsparken. Polisen patrullerade under dagen i och kring Stadsparken för att upprätthålla trygghet och säkerhet för festdeltagarna men även för att upptäcka och förhindra eventuella brott. Ett aktivt arbete i syfte att minska alkoholkonsumtion resulterade i att ett 100-tal fall om brott mot alkohollagen upptäcktes.

Strax efter 16:00 påbörjade Lunds kommun städning av parken och då lämnade också merparten av besökarna från förmiddagens begivenheter. De flesta sökte sig till andra festställen men inga som krävde någon större tillsyn av polis.

Polisen var däremot på plats i Stadsparken vid 20:40 då det årliga Valborgsfirandet med tal och majbål bevittnades av både festande ungdomar, barnfamiljer och äldre. Det hela avlöpte lugnt och vid mörkrets inbrott hade de flesta lämnat stadsparken.

Under dagen har polisen omhändertagit cirka 15 personer enligt lagen om berusade personer, nio omhändertagits eller avvisats enligt polislagens 13:e paragraf och fem personer gripits misstänkta för diverse brott. Bland annat två män misstänkta för sexuellt ofredande. Samtliga i eller i anslutning till Stadsparken. Ett tiotal anmälningar om stöld av personliga tillhörigheter i Stadsparken har också inkommit till polisen. Trots detta anses firandet ha gått lugnare till än förväntat och också jämfört med tidigare år.

- Vi har sett ett stort engagemang och många bra initiativ från medarbetarna vilket har gjort att kommenderingen har gått helt enligt plan, säger kommenderingschef Sven Holgersson.

Under kvällen och natten kommer polisen ha tillsyns vid stadens nöjesställen, nationer och publika platser såsom centralstationen, gågator, parker och torg.

Till toppen