Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Motorpåsk i Jönköping

Liksom tidigare år räknar polisen med att Jönköping ska fyllas av motorintresserade under påskhelgen. – Med uppemot 100.000 tillresta personer så kommer staden att påverkas, säger Johan Norrman, kommenderingschef för polisens insats i påsk.

På Elmia arrangeras mässan Bilsport Performance & Custom Motor Show under påskhelgen sedan många år tillbaka. Det innebär att ett stort antal motorintresserade söker sig till Jönköping och polisens uppgift är att arbeta för ett tryggt och säkert påskfirande.

Det stora antalet besökare kommer inte minst att ha inverkan på trafiksituationen i Jönköping med omnejd. Det kommer att bli svårare att ta sig fram i staden, framförallt på långfredagen och påskafton. Även de större tillfartsvägarna, som E4 och riksvägarna 26, 40 och 47, kommer att påverkas. Dessutom rör sig många fordon runt platser som A6 parkeringsplats och Elmias mässområde.

– Vi har tidigare år haft stort fokus på trafiksituationen och arbetat aktivt för att förebygga både olyckor och brott. Samma fokus kommer vi att ha även i år, om än ännu större, säger Johan Norrman. Vi vill verkligen göra vad vi kan för att undvika att det uppstår stora problem i trafiken. Vi har även haft en bra dialog med mässarrangören, som själva har vidtagit en del åtgärder på och runt Elmia för att skapa bättre förutsättningar i år. Även Jönköpings kommun och Trafikverket har deltagit i förberedelsearbetet.

Ställ gärna bilen hemma

– Vi kommer att ägna mycket tid åt trafikdirigering och till att underlätta trafikflödet. Men vi vet av erfarenhet att det kommer att bli svårt att ta sig fram. Så har du möjlighet; lämna bilen hemma och gå, cykla eller åkt kollektivt istället, säger Johan Norrman.
– Om du ändå måste ut och köra tänk på avståndet till framförvarande fordon, håll hastigheten och var utvilad när du sätter dig vid ratten. Det är alltid så att en stor mängd trafikanter ökar risken för olyckor, men mycket går att undvika om man är medveten om situationen.

Om möjligt – undvik att passera Jönköping

Polisen vill även uppmana de resenärer i södra Sverige som endast har tänkt passera Jönköping under dessa dagar att om möjligt välja andra vägar för att slipa passera genom Jönköping/Huskvarna.
– Kan man undvika att åka igenom Jönköping under långfredagen och påskafton så är det att föredra, säger Johan Norrman. Risken är stor att man blir sittandes i bilkö och resan tar då betydligt längre tid än vad det tar att köra en kanske något längre väg.

Hur påverkar händelsen i Stockholm?

Förra veckans händelse i Stockholm har påverkat hela Sverige, på olika sätt och i olika omfattning. Hur påverkar den händelsen polisens arbete i påsk?
– Vi följer händelseutvecklingen noga via vår regionala stab och den nationella staben. Vi känner oss väl bemannade inför påsk och i vår egen stab har vårt förberedelsearbete gått bra. Vår uppfattning är att vi kommer få ett tryggt och trevligt evenemang i Jönköping under påskhelgen.

Till toppen