Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Podd: Terrordådet på Drottninggatan – polisarbetet, kritiken och framtidstankar

Regionpolischef i Stockholm Ulf Johansson och kommenderingschef Erik Widstrand om polisens arbete under terrordådet på Drottninggatan, den kritik som uppkommit efter och vad vi har lärt oss framåt.


Poddavsnittet handlar om polisens arbete under terrordådet på Drottninggatan den 7 april och erfarenheter framåt. Regionpolischef Ulf Johansson och kommenderingschef Erik Widstrand svarar även på den kritik som uppkommit efter händelsen, bland annat om hur polisanställda på plats var utrustade, huruvida de fick avlastningssamtal, avspärrningar i Stockholm, medias vinkling och källkritik.

– Det viktiga är nu att lyssna på de som har varit med i kommenderingen och samverkande organ – att vi gemensamt ser över hur vi kan förstärka verksamheten mot terrorbrott, säger regionspolischef i Stockholm Ulf Johansson.

– Jag tror nästa steg är att utbilda stockholmarna i hur man ska hantera den här typen av situationer och att till exempel andra myndigheter och affärsägare har en ”tiopunktslista” med hur man gör när det sannolikt är terrorattentat, säger Erik Widstrand, kommenderingschef.

Goda insatser
Regionpolischefen hyllar även de goda insatserna från polisanställda, men även övriga aktörer och människor i och runt Stockholm:

– I det akuta skedet var det en del människor som gjorde väldigt bra insatser på brottsplatsen. Man hjälpte oss med tips, hjälpte oss med iakttagelser och stöttade polisen i vårt arbete på ett fantastiskt sätt, även med manifestationer och liknande. Man sluter sig samman och visar på att det här inte är okej – det är otroligt viktiga signaler och går ju tvärt emot syftet med attacken, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson och Erik Widstrand intervjuas av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

Musik i detta program
Title: Orderly
Artist: Kevin MacLeod
http://freepd.com/Electronic/Orderly

Till toppen