Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen inför gränskontroll vid inre gräns

På grund av den misstänkta terrorattacken i Stockholm har polisen beslutat att införa gränskontroll vid inre gräns.

Detta gäller vid resor efter införd tillfällig inre gränskontroll

Kontroll kan komma att ske både vid utresa och inresa från Sverige och även vid resor till eller från andra nordiska länder samt EU-länder.

Polisen rekommenderar att alltid ha med pass eller nationellt id-kort vid utlandsresa.

Giltiga resehandlingar för svenska medborgare

  • Pass
  • Nationellt id-kort
  • Giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land räcker vid resor inom Norden. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap

Giltiga resehandlingar för övriga medborgare

  • För nordiska medborgare räcker det med ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land vid resor inom Norden. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap
  • För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort.
  • För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass.
  • För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass.

Ett nationellt id-kort är en särskild id-handling som utfärdas av ansvarig myndighet i respektive EU-land. I Sverige är det polisen som utfärdar pass och nationellt id-kort. Observera att inhemska id-kort, till exempel utfärdade av Skatteverket, tjänstekort eller olika typer av bankkort inte är giltiga resehandlingar. Skatteverkets id-kort gäller bara i Sverige.

Mer om gränspolisens arbete

Till toppen