Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Vi jobbar vidare för ett tryggare Stockholms län

Den utredning och arbetet för ökad trygghet som startade efter terrorattacken på Drottninggatan, fortsätter med oförminskad styrka. Tack vare kunniga medarbetare, upparbetad samverkan och inte minst personer på plats gjordes bra insatser tidigt.

Den omfattande utredningen som inledningsvis leddes av polisen i region Stockholm har sedan den 10 april lämnats över till nationella operativa avdelningen (Noa). Arbetet drivs med ett fortsatt stort stöd av polisregion Stockholm och i nära samverkan med Säkerhetspolisen.

Samverkan med övriga myndigheter och samverkansparter i region Stockholm har fungerat väl och det arbete som skett de senaste åren för förbättrad samverkan och krisberedskap kommer att fortsätta. En utvärdering av arbetet vid terrorattacken kommer också att ske under våren.
 
Sedan terrorbrottet på Drottninggatan har många polisanställda arbetat hårt och engagerat. Avgörande insatser har skett i kritiska skeenden och många har jobbat långa pass med viktiga uppgifter.

– Jag önskar jag kunde tacka alla personligen. Det handlar om allt från patrullerna som var först på platsen, de som grep gärningsmannen till de som långa timmar bevakat avspärrningar eller och tagit emot såväl tips som samtal från oroliga människor. Alla har gjort ett ytterst professionellt jobb, säger Erik Widstrand, kommenderingschef.

Fler poliser där många människor samlas
Över påskhelgen har polisen i region Stockholm, med hjälp av poliser från övriga landet, arbetat med förstärkt polisnärvaro på platser där många människor vistas eller där planerade arrangemang har genomförts.

− Det kan till exempel vara vid köpcentrum eller andra platser där många människor samlas. Det arbetet kommer att fortsätta, säger Mattias Andersson, biträdande kommenderingschef.

Ett annat viktigt fokus för polisen i region Stockholm är olika manifestationer och demonstrationer. Polisens uppgift är att eventuella sammankomster/demonstationer såväl som motdemonstrationer ska kunna genomföras på ett tryggt och bra sätt - det är av vikt i ett öppet och demokratiskt samhälle.  

Allmänheten har haft stor betydelse
Allmänheten har också bidragit starkt och gjort viktiga insatser. Bara under fredagen den 7 april kom det in närmare 8 000 samtal till polisens kontaktcenter och fram till lördag natt hade det kommit in 432 tips av olika karaktär, via e-post, till polisen i region Stockholm. Engagemanget och viljan att hjälpa har varit mycket stort.

– Allmänheten har haft och har stor betydelse. De som var på plats när det hände, de som var i Märsta och såg en person som betedde sig avvikande eller de – överallt i länet – som brydde sig om eller tog hand om medmänniskor. Och självklart tack för alla värmande ord ni gett oss, säger Erik Widstrand.

Tipsa polisen om händelsen:
Polisen är fortfarande intresserad av att få in tips från allmänheten om händelsen. Tips kan lämnas genom att ringa 114 14, besöka en polisstation eller skickas via polisens hemsida.

Till toppen