Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

5 dömda för grovt vapenbrott

Tidigare i år beslagtog polisen ett automatvapen av typen AK4. Fem personer kunde misstänkas för grovt vapenbrott och samtliga har nu dömts i Göta hovrätt.

När polisen stoppar någon med ett vapen som bryter mot vapenlagen är det vanligast att den som har haft hand om vapnet misstänks för brottet. Det ärende som nu prövats i både Tingsrätt och Hovrätt skiljer sig på det sättet genom att personer längs hela kedjan av hanteringen döms för grovt vapenbrott.

- Tack vare ett bra spaningsarbete där vi hade koll på kända kriminella personer i Linköping har vi kunnat bevisa att både säljare, kurirer och köpare haft en betydande delaktighet i hanteringen av vapnet, säger Jan Hofvenstam, sektionschef för aktionsgruppen i polisregion Öst.

Det var den 13 februari i år som en bil stannades och kontrollerades vid Sillekrog, en rastplats längs E4an, utanför Nyköping. I fordonet fanns en person som hade i uppgift att köra ner vapnet till Linköping från Stockholm. Vapnet beslagtogs och genom tester konstaterades det vara funktionsdugligt.

- Vi vet att automatvapen förekommer i kriminella kretsar men det är inte så vanligt att vi gör beslag av så kraftiga militära vapen. Med en AK4 finns det stor risk att förbipasserande som inte är tilltänkta offer kan träffas vid en skjutning, säger Jan Hofvenstam.

En del av arbetet med utsatta områden

Arbetet i ärendet har pågått sedan i vintras och varit ett samarbete mellan flera olika grupper inom polisen. Aktionsgruppen i polisregion Öst har varit sammanhållande men haft stor hjälp av både polis i Stockholm, nationella operativa avdelningen (NOA) och polisområde Östergötland.

- Vi hade aldrig klarat detta själva så det är oerhört viktigt att den här typen av samarbete fungerar. Att det från början kommer in på vår radar beror på polisens lokala satsning i utsatta områden. Spaningsarbetet var kopplat till kända kriminella nätverk i Skäggetorp, säger Jan Hofvenstam.

Gott samarbete mellan åklagare och polis

Ärendet har varit omfattande och det grova vapenbrottet utgör bara en del av ärendet. Till hösten kommer ytterligare ett åtal, då för grovt narkotikabrott där det till viss del rör sig om samma gärningsmän. Samarbetet mellan åklagare och polis har därför varit avgörande.

- Samarbetet har fungerat väldigt väl och alla har gjort sitt yttersta för att få det hela i mål. Trots att det bitvis har varit en väldigt tung arbetsbelastning på samtliga inblandade tycker jag att alla har hållit ett gott humör och en professionell inställning vilket många gånger är det viktigaste för att orka i mål, säger kammaråklagare Anna Svedin på Internationella åklagarkammaren.

När domen nu kommit även i Hovrätten var det en dom som enligt henne var väntad.

- Jag tycker att bevisningen i målet är väldigt robust genom den hemliga telefonavlyssningen och de spaningsinsatser som genomfördes av polisen. Det är dessutom glädjande att domstolen lagt sig över minimistraffet för grovt vapenbrott och att den person som planlagt och styrt affären döms trots att han rent fysiskt inte varit i kontakt med vapnet, säger Anna Svedin.

Kort om domen

Fem personer dömdes för grovt vapenbrott. Två av dem som haft i uppgift att transportera vapnet dömdes till fängelse i ett år. De två i Stockholm som sålde vapnet samt personen i Linköping som var köpare döms alla tre till ett år och två månaders fängelse.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Målnummer på Göta Hovrätt är B 2001-17.

Till toppen