Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Elva personer har fått tillträdesförbud

Under våren har elva personer fått tillträdesförbud till fotbollsmatcher i Stockholm. Det är ett resultat av ett nytt arbetssätt hos Polisen i region Stockholm som ska spridas nationellt.

Arbetssättet handlar om att effektivisera lagföring och uppnå en tydligare koppling mellan oönskade handlingar och konsekvens.

De elva personer som hittills hanterats i det så kallade snabbspåret har till exempel handlat om personer som eldat bengalisk eld, det vill säga ett brott mot ordningslagen. Arbetsmetoden innebär att de direkt prövas för tillträdesförbud och i flera fall också har fått det. Besluten fattas då av en åklagare som sitter med och arbetar tillsammans med polisen vid den aktuella matchen.

– Snabbspåret är ett projekt inom den nationella idrottstrategin och innebär i korthet snabbare konsekvenser på oönskad handling, säger Carina Berg, Polisen i region Stockholm.

Arbetet ska nu spridas i hela landet
Arbetssättet är en del i arbetet med den nationella idrottsstrategin och ska spridas i hela landet.

Den nationella idrottstrategin togs fram för ett antal år sedan av Samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet. Arbetet leddes av Polisen och bestod av representanter från Åklagarmyndigheten, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan. Målet med den nationella idrottsstrategin är att skapa trygga, säkra och stämningsfulla idrottsarrangemang.

Till toppen