Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fyra dömda för grovt vapenbrott

I början på året gjordes husrannsakan i en bil efter misstanke om narkotikabrott. I bilen fanns tre personer och ett omfattande spanings- och utredningsarbete inleddes. Arbetet ledde till att fyra personer dömdes för grovt vapenbrott nu i augusti.

När polisen, i samband med denna utredning, genomförde husrannsakan i ett vindsförråd hittades två träningsväskor innehållande två automatkarbiner, en pistol och sju skarpa handgranater bakom ett ventilationsrör.

För att binda personerna i bilen till vapengömman riggade polisen en fälla samt satte span på både adressen och på de misstänkta. Ett par dagar senare registrerades en annan person än de tre i bilen på adressen. Spanarna följde då efter personen och denne kunde gripas. En dryg vecka senare anhölls även de tre personerna från bilen för delaktighet i brottet. Utöver vapnen i väskorna beslagtog polisen även tre pistoler hemma hos de misstänkta personerna.

– Vi har jobbat intensivt för att komma åt de allt för många illegala vapen som finns i omlopp. Den här domen är ett kvitto på att det jobbet, säger Stefan Rundberg som jobbar med grova brott i polisområde Stockholm syd.

Olika resurser inom polisen har arbetet tätt tillsammans med spanings- och utredningsåtgärder. Polisens utredare har arbetat systematiskt med att hitta kopplingar mellan de fyra personerna samtidigt som polisens spanare följt dem under lång tid.

– Tack vare det omfattande jobbet med både spaning och teknisk bevisning vet vi att personerna har koppling till varandra och de kan då alla bindas till brottet, säger Stefan Rundberg.

Alla fyra dömdes nu i augusti av Södertörns tingsrätt för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Tre av dem dömdes till tre års fängelse och en person har dömts till 2,5 års fängelse. Domen är överklagad till Hovrätten.

Till toppen