Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen finns för dig under festivalen We Are Sthlm

Ungdomsfestivalen We Are Sthlm pågår i Kungsträdgården mellan den 15 och 19 augusti. Polisens roll under festivalen är att arbeta med ordning och säkerhet.

– Vi ska se till att festivalen kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt och utan allvarligare ordningsstörningar. Liksom tidigare år har vi ett gott samarbete med arrangören och vi har förberett oss väl, säger Towe Skjöld, kommenderingschef för We Are Sthlm.

Tidigare år har cirka 150 000 ungdomar besökt området under festivaldagarna, arrangerade av Stockholms stad. Polisen kommer att arbeta med hög synlighet i och runt om festivalområdet för att öka tryggheten och förebygga brott. Festivalområdet är också kameraövervakat, vilket bidrar till ökad trygghet och möjliggör ökad uppklarning av anmälda brott.

Den uppmärksamhet den här och andra festivaler fått när det gäller sexuella ofredanden, för troligen med sig en fortsatt ökad anmälningsbenägenhet. Polisen kommer också att lägga särskilt fokus på narkotika och ungdomar. Flickor är vanligtvis en dold grupp bland de som brukar narkotika. Därför kommer vi ägna stor del av arbetet åt att identifiera dessa.

– Precis som förra året kommer vi ha en särskild utredningsresurs på plats i parken, som kan avlasta den yttre personalen genom att kvalitetssäkra tidiga insatser som att hålla förhör och samla in bevis. Av erfarenhet vet vi hur viktigt det är att de ungdomar som anmäler brott snabbt blir omhändertagna, annars är risken stor att de inte fullföljer sin anmälan, säger Towe Skjöld.

Festivalen är klassad som en så kallad särskild händelse, vilket innebär att det finns en särskilt avdelad lednings- och personalstyrka.

Tips för dig som tänker besöka festivalen

  • Förvara värdesaker nära kroppen, ingen telefon i bakfickan.
  • Ni som tillsammans tagit er till festivalen, fortsätt att hålla ihop under besöket.
  • Om du utsätts för något eller känner obehag i någon situation, uppmärksamma fler runt omkring dig om vad som händer. Ta kontakt med polis, ordningsvakt eller någon av alla dem som arbetar med festivalen. Är det ett brott du utsatts för, anmäl det till polis. 

Anmäla brott
Inne på festivalområdet kommer det finnas många funktionärer och poliser som kan vara behjälpliga i att anmälan om brott upprättas. Det går även att ringa in en anmälan om brott, telefonnummer 114 14.

Läs mer om We Are Sthlm på arrangörens webbplats.

Till toppen