Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens arbete inför matchen IFK Norrköping-Djurgården

I helgen är det dags för en allsvensk toppmatch i fotboll då IFK Norrköping tar emot Djurgårdens IF på Östgötaporten. Matchen spelas på söndag, med start 17.30. Polismyndigheten har bedömt matchen som en särskild händelse.

Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Intresset för matchen är stort vilket betyder att arenan ser ut att bli så gott som fullsatt.

- Nu när både Norrköping och Djurgården ligger högt upp i tabellen tror vi att det blir mycket folk. Det finns sedan tidigare en del spänningar mellan lagens supportergrupper men vi jobbar för att det ska bli en riktig folkfest, säger polisens kommenderingschef Jimmy Liljebäck.

Hundpatruller en del av förebyggande arbete

Med mycket publik på plats och en match som lagen ser som viktig i toppstriden blir det extra aktuellt för polisen att jobba förebyggande. Dels är avsikten att låta hundpatruller söka igenom arenan före match i jakt på pyroteknik eller andra farliga föremål. Dels kommer arbetet utgå från de så kallade ”fyra konfliktreducerande principerna”.

Polisens konfliktreducerande principer:


1. Kunskap
Polisens arbete behöver vara kunskapsbaserat. Vid ett idrottsevenemang innebär det att ha kunskap om olika grupperingar som förväntas delta och underlätta för dem att nå sitt mål – i det här fallet att se på fotboll.
2. Underlättande
Målet är att underlätta för alla som vill kunna se på matchen. Men att underlätta kan ibland innebära att begränsningar blir nödvändiga. Att göra en trafikomläggning kan ses som en begränsning men samtidigt också ett underlättande för att så många som möjligt på ett tryggt och säkert sätt ska kunna se på fotboll.
3. Kommunikation
Polisen arbetar aktivt med kommunikation för att skapa relationer till deltagare i ett evenemang vilket lägger en grund för ett fortsatt konfliktförebyggande arbete. Kommunikationen bör ske under alla skeden av en insats och den kan ha särskilt stor betydelse när ett lugnt läge börjar övergå till ett oroligare.
4. Differentiering
Väldigt få söker våld. Att snabbt skilja ut ordningsstörare från dem som enbart vill se på fotboll är viktigt för att inte andra ska dras in i konflikten.

Så påverkas du av matchen

Under eftermiddagen och kvällen kommer det att bli en viss trafikpåverkan i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss till matchen.

Mycket människor på en begränsad yta innebär också att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla. 

Presskontakter:


Under matchkvällen
Hanna Andersson, presstalesperson, 010-56 656 38.
Inför matchen
Tommy Thorngren, kommunikatör, 010-56 675 26.

Till toppen