Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tramadolbeslagen ökar i Göteborg

I förrådet i Hammarkullen hittade Göteborgspolisen drygt 8 500 narkotikaklassade tabletter varav merparten var Tramadol. Beslagen av Tramadoltabletter har ökat kraftigt i Göteborgsområdet under 2017.

Under årets sex första månader har polisen i Storgöteborg tagit knappt 14 000 Tramadoltabletter i beslag. Det är en ökning med 137 procent jämfört med motsvarande period 2016. 

– För några år sedan var det sällan vi stötte på Tramadol i våra ärenden. Men det senaste året har vi noterat en enorm ökning, säger kriminalinspektören Pether Lundin, vid spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Narkotika, vapen och kontanter hittades
Det var februari i år på Hammarkulletorget som polisen grep en då 20-årig man som visade tydliga tecken på narkotikapåverkan. Vid husrannsakan hemma hos mannen hittades 205 700 kronor i kontanter och en kontaktbok med cirka 500 namn och telefonnummer till troliga narkotikaköpare. Vid gripandet hade mannen även på sig två nyckelknippor.

– Vi kunde spåra nycklar till två källarförråd och där blev det träff vid husrannsakan säger områdespolisen Per som grep 20-åringen.

En k-pist av märket Scorpio hittades också.

I ett av källarförråden hittades 6 185 tabletter med det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol och 2 380 tabletter innehållande difenoxylat som också är narkotikaklassat. I samma förråd påträffades även ett automatvapen, en tårgaspistol och sju lösa patroner. I det andra förrådet hittade polisen 134,3 gram cannabis.

Tramadol vanligt i narkotikakretsar
Enligt områdespolisen Per som arbetar i Storgöteborg nordost är Tramadolmissbruket utbrett på gatan.  

– Allt som oftast när vi kontrollerar personer i narkotikakretsar har de Tramadol på sig, säger han.

Tvåårig fängelsedom överklagad
I juli dömde Göteborgs tingsrätt 20-åringen till två års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Kontanterna bedömdes sannolikt vara utbyte av brottslig verksamhet och ska förverkas. Domen har överklagats till hovrätten.

– I domen har man tagit hänsyn till att mannen inte hade fyllt 21 vid tiden för brottet. Annars hade straffvärdet sannolikt blivit högre, menar Pether Lundin. 

Statistik Tramadolbeslag i Storgöteborg

Period Antal tabletter
Jan-juni 2014 2 250
Jan-juni 2015 3 088
Jan-juni 2016 5 847
Jan-juni 2017 13 835

Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC)

Tramadol
Tramadol är en syntetisk opiat avsedd för smärtstillning. Medlet har snabbt blivit föremål för omfattande missbruk. Det kan framkalla epileptiska anfall, kraftig andningsdepression och kännbara abstinensreaktioner samt förvirring.
Källa: Åklagarmyndigheten

Till toppen