Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Alkohol till julbordet? Låt bilen stå!

Med julbord och andra festligheter som löser av varandra, är det viktigt att tänka på hur man tar sig hem efteråt. Mellan den 11 och 17 december genomförs extra trafiknykterhetskontroller. Fokus är att minska antalet påverkade förare på vägarna.

Rattfylleri är en stor fara både för den påverkade föraren men även för medpassagerare och andra medtrafikanter. Ungefär en av fyra omkomna personbilsförare har visat sig vara påverkade av alkohol, detta trots att andelen som kör berusade är förhållandevis liten. Det visar hur mycket risken ökar för att en allvarlig trafikolycka ska äga rum när man förenar alkohol med bilkörning.

– För att minska risken att en allvarlig olycka med svår skada eller död som utgång, ska man helt enkelt låta bilen stå om man har förtärt alkohol till julfirandet, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Under vecka 50 pågår trafikveckan med fokus på alkohol och droger. Det innebär bland annat att polisen satsar extra på att synas i trafiken och att kontrollera nykterheten på vägarna. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

– Vi är medvetna om att många av de förare som kör onyktra har ett pågående risk- eller missbruk. Vi erbjuder därför de som ertappas påverkade kontakt med beroendevården, i syfte att förhindra återfall i rattfylleribrott, säger Ursula Eriksson.

Polisen samarbetar tillsammans med socialtjänsten och landstingsvården enligt arbetsmetoden SMADIT, som står för ”Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken”. Tanken är att rattfylleristen ska få erbjudande om ett samtal, inom 24 timmar, för att ändra sitt levnadsmönster och bli en nykter fordonsförare.

Till toppen