Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

En serie av åldringsbrott är pågående i Västmanland

Polisen har märkt av en serie av åldringsbrott som är pågående i Västmanland, främst i Västerås. Bara mellan den 18 och 25 december har ett tiotal åldringsbrott begåtts, varav ett i Sala och resterande i Västerås.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att en person ringer och utger sig för att vara ett barnbarn och påstår sig ha problem med bilen. Personen frågar sedan efter PIN-koden och uppger att en annan person ska hämta bankomatkortet. Tillvägagångssättet kan naturligtvis skilja sig vid nästa tillfälle. Polisen uppmanar nu äldre och närstående att ta del av informationen för att undvika att fler blir utsatta för brott.  

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott kan sammanfattas i några enkla punkter.

  • Lämna aldrig ifrån dig ditt bankomatkort eller din PIN-kod.
  • För att vara säker ska du alltid motringa barnbarnet eller den närstående (på personens rätta nummer) för att bekräfta att det verkligen är rätt person som du talar med.
  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök. Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
Om du eller någon närstående har blivit utsatt för brott är det viktigt att ringa polisen så snabbt som möjligt.

Media hänvisas till poliskommissarie Agneta Massaro – 010-567 56 93.
Till toppen