Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Första Lynx insatsen genomförd

Första insatsen har varit riktad mot förekomst av illegala vapen i region Mitt. Under fyra dagar har sammanlagt 25 husrannsakningar genomförts och 20 har frihetsberövats. Insatsen har genomförts från Söderhamn i norr till Gotland i söder.

- Målet med insatsen har varit att hitta och beslagta så många illegala vapen som möjligt, säger Jale Poljarevius som är kommenderingschef för operation Lynx.

Syftet har varit att göra insatser mot förekomsten av illegala vapen. Insatsen har planerats i förväg och tillslag har genomförts på utvalda adresser i regionen. Inom insatsen har även utredningsåtgärder utförts i pågående grova brottsutredningar, bland annat i ett grovt utpressningsärende och i ett våldtäktsärende. Vissa av dessa utredningsåtgärder har genomförts även i region Stockholm och på Gotland.

Effekter av insatsen
Under insatsen har beslag gjorts av vapen, vapentillbehör, vapenattrapper, narkotika, gatustridsvapen, försvarsspray, kontanter mer mera. Totalt har 25 husrannsakningar genomförts och vid 22 av dessa har frihetsberövanden och/eller beslag gjorts. Under de fyra insatsdagarna har bland annat sex vapenbrott, 13 narkotikabrott, tre grova vapenbrott, två penningtvättsbrott och två skattebrott upptäckts och förundersökning inletts.

- Jag är väldigt nöjd. Resultatet visar på behovet av satsningen mot grov och organiserad brottslighet, säger Carin Götblad, regionpolischef.

Hon fortsätter:

- Insatsen innebär också tillfälle att utveckla våra arbetssätt. I varje insats har vi till exempel infört beredskap för att ta hand om barn i kriminella miljöer. Det innebär att vi anpassar vår taktik när barn finns med i bilden, säger hon.

Samverkan är prioriterat
Samverkan med andra myndigheter är en framgång i arbetet och under genomförandet har polismyndigheten ett utökat och riktat samarbete med åklagarna för att kunna ta om hand och prioritera utredningarna inom insatsen. Samverkan har vid denna insats skett med Skattemyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Information som lämnas om pågående utredningar är preliminär och kan komma att ändras. 

Till toppen