Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Möttes för dialog efter attentat mot synagoga

Händelsen vid synagogan i Göteborg har väckt mycket känslor, inte minst bland minoritetsgrupper i Göteborg. Regionpolischefen Klas Friberg bjöd under söndagen in till möte för att skapa dialog och trygghet.

Efter Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem har propalestinska demonstrationer genomförts på olika håll i Sverige. I Göteborg var helgens demonstration lugn, men i bland annat Malmö uppges antimsemitiska åsikter ha framförts. Under lördagskvällen utsattes synagogan i Göteborg för ett attentat där brännbar vätska kastades mot byggnaden. Tre män greps kort efter dådet och anhölls under söndagen.

Klas Friberg, regionpolischefen i Väst, bjöd under söndagseftermiddagen in företrädare för såväl den judiska församlingen som för det religiöst obundna Palestinska huset i Göteborg. Syftet var att ta ett initiativ för dialog mellan grupperna och för att försöka öka tryggheten i Göteborg.

Tre personer från Palestinska huset och tre från judiska församlingen deltog tillsammans med regionchefen Klas Friberg och kommissarie P-O Hellqvist, som arbetar med integrationsfrågor i Storgöteborg. 

Under mötet kom de båda grupperna överens om två huvudpunkter:

Avståndstagande från all form av våld samt att i ett demokratiskt och öppet samhälle måste alla verka för att minoritetsgrupper ska kunna uttrycka sig fritt utan risk för hot och hat. Klas Friberg påpekade att han från Polisens sida vill poängtera att alla har rätt att uttrycka opinion, så länge man inte begår brott. Företrädarna för Palestinska huset tog tydligt avstånd från alla former av antisemitiska uttryck.

Polisens P-O Hellqvist är sedan tidigare sammankallande för en grupp unga företrädare från bland andra Palestinska huset och för judiska församlingen. Under söndagens dialog åtog sig polisen att bjuda in till fortsatta möten för dialog mellan olika utsatta grupper.

Kontakt

  Kontaktperson för Palestinska huset i Göteborg:
  Magdalena Al Mawed, ordförande.

  Kontaktperson för judiska församlingen i Göteborg:
  Allan Stutzinsky, ordförande.

  Kontaktperson för Polisen i region Väst:
  Malin Sahlström, kommunikationschef, telefonnummer:
  010-56 531 81.

 

Till toppen