Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nio dömda för våldsamt upplopp i Göteborg

De första domarna efter demonstrationerna den 30 september i Göteborg har fallit. Utredningar pågår av ytterligare misstänkta brott men polisen har avslutat den särskilda händelsen.

Det rättsliga efterspelet till demonstrationerna den 30 september i Göteborg omfattar ett större antal brottsutredningar. Dels handlar det om misstänkta brott som anmäldes den 30 september, dels om nya utredningar som inletts till följd av ett gediget analysarbete av bilder och filmer från händelsen. Utredningarna gäller misstänkta brott av deltagare i både den tillståndgivna demonstrationen och av motdemonstranter.

Framgångsrikt utredningsarbete

Idag blev det fällande dom för de elva personer som stod åtalade för våldsamt upplopp i Göteborgs tingsrätt. Nio av dem dömdes för våldsamt upplopp. Sju av dem döms även för försök till våld mot tjänsteman efter att ha kastat sten eller andra föremål mot polisen. De två åtalade som använt en slunga för att kasta sten mot polisen döms även för försök till grovt våld mot tjänsteman. Flera av dem döms också för ytterligare brott.

Förutom ärendet som idag avgjordes i tingsrätten pågår fler utredningar om våldsamt upplopp. Andra brott som utreds är till exempel hets mot folkgrupp, våld mot tjänsteman, ohörsamhet mot ordningsmakten, förgripelse av tjänsteman och brott mot ordningslagen.

– Det är en utmaning att mitt under en pågående ordningsstörning med våldsamt upplopp kunna säkra bevis som leder ända fram till lagföring. Det har vi lyckats med och det är jag oerhört nöjd med, säger biträdande kommenderingschef Helena Trolläng med ansvar för utredningsverksamheten.

Trolläng pekar på tre framgångsfaktorer i utredningsarbetet:

  • En särskilt utpekad utredningsresurs som hanterat utredningarna från ax till limpa och i nära samverkan med den operativa polisverksamheten.
  • Film- och bildmaterial främst från polisernas kroppsburna kameror som varit avgörande för bevisföringen.
  • Det nära och effektiva samarbetet med Åklagarmyndigheten.

Kom aldrig fram till samlingsplatsen

Den 30 september hade Nordiska motståndsrörelsen tillstånd för ett demonstrationståg i centrala Göteborg från Sten Sturegatan till Gustaf Adolfs torg där en manifestation skulle hållas. Men de kom aldrig fram till samlingsplatsen. De stoppades av polisen när de inte följde anvisad väg och genomförde sedan en icke tillståndsgiven manifestation vid Fabriksgatan-Örgrytevägen.

Till toppen