Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Rekordbeslag av vattenpiptobak

En slumpmässig kontroll på en parkering gav ett rekordstort beslag av vattenpiptobak. ”Värdet i handeln motsvarar över 6 miljoner kronor och tillgången på svarta marknaden har minskat”, säger en utredare.

I höstas stannade en civil patrull på en parkering i Rågsved och såg pågående överlämning mellan tre personer, av en påse med något slags gods. Misstanke väcktes och när poliserna ingrep slet sig den ena personen loss och försvann. Men de två andra männen kunde gripas när påsen visade sig innehålla ett flertal skjutvapen.  En av de gripna hade kopplingar till rysk maffia.

- Utredningsarbetet ledde fram till en adress hos en kvinna med anknytning till en av de gripna. Vid husrannsakan hittades bland annat ett kvitto som ledde till ett hyrförråd. Där påträffade vi 808 kilo vattenpipstobak, säger utredaren som önskar vara anonym.

Hyrförråd gömde över halvt ton tobak

När polisen undersökte övervakningsbilderna från förrådet upptäcktes en dittills okänd man. Andra misstänkta i fallet hade dock använt en bil som var kopplad till mannen, som därmed kunde identifieras. Genom vidare spaning ledde nya spår till ytterligare ett hyrförråd i södra Storstockholm.

- I slutet av november slog vi till mot förrådet och kunde den gången beslagta 603 kilo vattenpiptobak. Totalt hade vi alltså på två månader fått tag på 1,4 ton vattenpiptobak, säger utredaren.

Riskerar tre års fängelse

Två personer sitter nu häktade i tobaksärendet, misstänkta för grov smuggling samt grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Straffvärdet är tre år. Ytterligare en person är häktad i vapenärendet som var upprinnelsen till beslagen av vattenpiptobaken.

Till toppen