Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Toppmöte i brottsförebyggande

Våldsbrott, sexualbrott, mord och mordförsök men också narkotika, stöldligor och åldringsbrott. Bilden är gemensam när regionpolischefen i Mitt, Carin Götblad, träffar landshövdingarna i Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län.

– Det är första gången som vi träffas i den här konstellationen. Avsikten är att skapa nätverk på strategisk nivå som kan skapa tyngd och ta det brottsförebyggande arbetet ett steg vidare, säger regionpolischefen och initiativtagaren Carin Götblad inför mötet 8 december.

Carin Götblad inledde mötet med att berätta om läget inom polisen i regionen. När hon går vidare till brottsligheten i regionen är det en bild av våld, sexualbrott, mord och mordförsök, utländska stöldligor och åldringsbrott som polisområdescheferna och även landshövdingarna delar.

Ett syfte med mötet var att identifiera vilka områden som ska prioriteras i den fortsatta samverkan mellan polisen och länsstyrelserna. Två prioriteringar med varsin åtgärd blev också resultat av mötet, SMADIT, Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken och arbetet mot bland annat social oro utsatta områden.

 När det gäller SMADIT fick länsstyrelsernas ANDT-handläggare, Alkohol, Narkokotika, Droger, Tobak, i uppdrag att undersöka möjligheterna att inrätta gemensamma lokaler för polisens avrapportering och överlämnande till vidare åtgärder mot missbruk när någon ertappas påverkad i trafiken.

Det andra uppdraget gavs till polisområdeschefen i Uppsala, Pär Halldén som ska utreda hur polisen och länsstyrelserna kan samverka med gemensamma krafter i utsatta områden.

Carin Götblad var nöjd efter mötet.

– Vi har gjort det vi kom hit för att göra. Hela mötet präglades av stort förtroende och vi kunde enas om gemensamma prioriteringar och hur vi går vidare. Till exempel kommer vi att träffas i den här gruppen igen om ett halvår, säger Carin Götblad.

Förutom regionpolischefen Carin Götblad deltog polisområdescheferna Per Ågren i PO Gävleborg, Pär Halldén i PO Uppsala och Robert Wallén i PO Västmanland.

Från Gävleborgs län deltog landshövding Per Bill och Lise Ekenberg, enhetschef för samhällsbyggnad/samhällsutveckling.

Från Uppsala län deltog landshövding Göran Enander, Tony Engström, chef på enheten för social hållbarhet och Anna Haid, handläggare på enheten för social hållbarhet.

Från Västmanlands län deltog landshövding Minoo Akhtarzand och Ulrica Gradin, länsråd.

Till toppen